De boerderij

Kinder- én zorgboerderij

Boerderij Daalhoeve is van oorsprong een kinderboerderij in het hart van Daalhof, een wijk in het westen van Maastricht. De boerderij is gevestigd in een oude hoeve uit 1936 met traditionele cour en daaromheen stallen en kleine weilanden. Boerderij Daalhoeve wordt hoofdzakelijk gedraaid door vrijwilligers en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers, bewoners en kinderen uit Daalhof zelf maar ook uit andere wijken in Maastricht en elders. Mensen die vroeger als kind naar de boerderij kwamen, doen dat als volwassene nog steeds, nu met hun kinderen of kleinkinderen.

Boerderij Daalhoeve is sinds de overname door vrijwilligers (zie de beschrijving van de geschiedenis op deze website) uitgegroeid tot meer dan een drukbezochte kinderboerderij, waar kinderen kennis maken met de natuur en dieren en producten van de boerderij. Het is inmiddels ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de buurt. De boerderij is zes dagen per week open en meerdere keren per jaar vinden er bijzondere activiteiten plaats. Mensen treffen elkaar in de gezellige horecaruimte binnen (de 'Koojstal') of op de terrassen buiten, op de cour of achter de boerderij naast de speeltuin.

Daalhoeve ontwikkelt zich sinds 2016 ook steeds meer in de richting van een zorgboerderij. Op de boerderij werken cliënten van diverse maatschappelijke instellingen voor onder meer verstandelijk gehandicapten, ex-gedetineerden en moeilijk lerende kinderen. Dat doen ze deels op het terrein zelf en deels elders. Daalhoeve doet het groenbeheer op verschillende plekken in Maastricht, zowel binnen de eigen wijk als daarbuiten. Ook verzorgt de boerderij de dieren in het stadspark van Maastricht.

 

Inheemse en uitheemse dieren

Daalhoeve biedt onderdak aan een breed palet van diersoorten. In beginsel zijn alle boerderijdieren op onze boerderij te zien. Vanwege de beperkte ruimte kiezen we daarbij soms wel voor de minivariant, zoals bij onze minipaardjes. Daarnaast hebben we een kleine verzameling uitheemse dieren. Daalhoeve is de enige plek in Maastricht waar kinderen kennis kunnen maken met deze dieren.

 

Verkoop eigen producten

Over het boerderijterrein loopt de Eetbare Loper, waarmee we laten zien welke groenten en fruit in onze streken worden verbouwd. In het bijenhuis wordt getoond hoe honing wordt geproduceerd. Producten van het eigen erf worden samen met andere streekgebonden producten verkocht in de boerderijwinkel.

 

Boerderij Daalhoeve is lid van de VVV in Maastricht.