Onze dieren

Boerderij Daalhoeve biedt onderdak aan een breed palet van diersoorten. Alle boerderijdieren zijn bij ons te zien. Vanwege de beperkte ruimte en steeds strengere eisen op het gebied van dierenwelzijn kiezen we daarbij vaak wel voor de minivariant. Zo hebben we minipaardjes, minivarkens, minirunderen en mini-ezels. Daarnaast hebben we een kleine verzameling uitheemse dieren. Die zijn deels te zien op de boerderij, deels op het 'Erica-terrein' aan de Lammergierstraat in Daalhof. Op beide plekken voldoen wij aan de landelijke regelgeving voor het maximale aantal exotische dieren en (de kwaliteit van) de opvang en verzorging daarvan.

Waarom hebben wij uitheemse dieren? Daalhoeve is de enige plek in Maastricht en omgeving waar bezoekers en kinderen gratis 'exoten' kunnen zien. Zo kunnen ook mensen met een smalle beurs kennis maken met dieren uit andere delen van de wereld. De ervaring leert dat we met onze exoten veel (extra) bezoekers trekken en dat draagt bij aan onze doelen. Meer bezoekers betekent meer te doen op de boerderij en dus meer mogelijkheden voor vrijwilligers om er zinvolle dagbesteding te vinden. Tegelijkertijd ontstaat zo een ‘spannender’ werkplek voor de vrijwilligers die daar behoefte aan hebben. Exoten passen daarom in ons streven om zowel voor bezoekers als vrijwilligers veel variatie te bieden. En we volgen daarbij strikt de regelgeving die voor deze dieren geldt, niet alleen qua aantal soorten, maar ook qua verzorging. Een belangrijke regel is bijvoorbeeld dat we aan bezoekers nooit meer dan tien soorten uitheemse dieren ten toon mogen stellen en daar houden we ons al jaren strikt aan.

Regelmatig worden bij de exoten jonkies geboren. Dat gebeurt spontaan. Om inteelt te voorkomen en/of nieuw genetisch materiaal in te brengen, ruilen wij dieren met soortgenoten die van elders komen. Zo blijft de groep niet alleen in stand, maar ook gezond.

Contactgegevens

Stichting Boerderij Daalhoeve
Alesiahof 40
6215 SX, Maastricht
043 - 3474786

Openingstijden

ma-do 10:00 - 17:00
vr, za & zo
10:00 - 19:00