Beheer voor derden

We zijn er ook voor
Iets anders?
Wij hebben activiteiten voor diverse doelgroepen. Bent u op zoek naar een aparte activiteit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Begrazing

Boerderij Daalhoeve heeft een eigen schaapskudde, die kan worden ingezet voor natuurlijke begrazing. De kudde begraast momenteel diverse weilanden in het Buitengoed Geul & Maas meteen ten noorden van Maastricht (Buitenplaats Vaeshartelt, Villa Kanjel, Villa Kruisdonk), weilanden in Amby en Wolder, en de zonneparken Belvédère (Maastricht) en Bocholtz. Jaarlijks komen de schapen terug naar boerderij Daalhoeve om daar, gedurende onze Lammetjesdagen, in diverse stallen te bevallen van de lammetjes. Voor het beheer van de schaapskudde hebben wij een aparte beheerder externe projecten, die in zijn werk wordt ondersteund door vrijwilligers. Wij zetten de begrazing in ten behoeve van dagbesteding.

Behalve schapen zetten wij ook Galloway runderen in voor begrazing. Dat doen we in Maastricht in het Natuurpark Nazareth en bij NS-station Noord. Galloways hebben nauwelijks verzorging nodig en spelen daarom geen rol in onze dagbesteding.

Dierverzorging

Daalhoeve verzorgt in opdracht van de gemeente Maastricht de dieren in het stadspark van Maastricht. Het dierenpark is onderdeel van het terrein van de voormalige Tapijn-kazerne in Maastricht, die is herontwikkeld voor de universiteit van Maastricht. Er lopen axis-herten en damherten. Ook zijn er nestpalen voor ooievaars, vleermuiskasten en insectenhotels. Verder verzorgen wij ook de vogelvolière in het stadspark.

Daalhoeve beheert het dierenpark sinds het voorjaar van 2016. Dagelijks gaat een groepje vrijwilligers er onder leiding van een (assistent-)beheerder naar toe om er de dieren te verzorgen. Voor een deel gebeurt dat in het kader van dagbesteding.

Groenbeheer

Boerderij Daalhoeve verzorgt inmiddels op meerdere plekken van Maastricht het beheer van groenstroken. Met dit groenbeheer kunnen wij zinvolle dagbesteding bieden aan tal van vrijwilligers en cliënten van maatschappelijke instellingen. Op weilanden kijken wij altijd naar de mogelijkheden om hoogstam fruitbomen te planten. De begrazing gebeurt hier altijd door onze eigen dieren.

Begin 2022 beheren wij naast het eigen boerderijterrein onder meer de volgende groengebieden of -stroken.  

·        Bloemenperken plein Daalhof.

Dit is een langlopend project van onze boerderij en bovendien een van de eerste voorbeelden in Maastricht waarbij de gemeente het groenbeheer overdroeg aan anderen. Het idee daarvan was en is dat dit bijdraagt aan de noodzakelijke kostenbeheersing bij de gemeente. Tegelijkertijd is het zo mogelijk om kwalitatief hoogwaardiger en mooier (maar onderhoudsintensiever) groen te bewaren. Op het plein in Daalhof bij het zorgcentrum zijn dat de vierkante bloemenperken. Wij beheren niet de grote groene borders langs de flats. Dat doet de gemeente.

·        ‘Erica-terrein’.

Op dit terrein van de Stichting Elisabeth Strouven aan de Lammergierstraat in Daalhof staan zo’n honderd hoogstam fruitbomen (appels, kersen, peren, pruimen). Ook lopen hier vele van onze dieren, waaronder de kamelen en dromedarissen. Het terrein is een oase in de buurt.

·        Heuvel tegenover tankstation.

Op dit gemeentelijke terrein van driekwart hectare aan de Keurmeestersdreef in Daalhof grazen onze mini-paardjes, (mini-)ezels en pony. We hebben hier meidoornhagen en zes bomen geplant: drie kastanjes en drie walnoten. We beheren ook de bestaande hagen van veldesdoorn rond de heuvel. Als de paardjes in de wei lopen, is het terrein niet toegankelijk.

·        Weiland achter tankstation.

Aan de overkant van de Keurmeestersdreef, aan de Goudenweg, beheren wij een weiland achter het tankstation, dat we pachten van de Stichting Elisabeth Strouwen. Wij vormen dit om in een hoogstam fruitboomgaard met circa zestigappelbomen.

·        Kastelen en villa’s in Buitengoed Geul &Maas.

Rond Buitenplaats Vaeshartelt beheren wij een terrein van 11 hectare. Het gaat hierbij om het reguliere onderhoud van al het grasland, de landelijke hagen en het fruit. We doen dit in opdracht van de Bosgroep, een onderneming die het maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. Behalve rond Vaeshartelt beheren wij ook het groen rond Villa Kanjel (buitenterras en natuurspeeltuin, straks ook restaurant en in de toekomst een gezinshotel). Dit beslaat 5,8 hectare.

·        Weilanden in Amby en Wolder.

Aan de Schovenlaan in Amby beheren wij samen met de Werkgroep Bloesemwei een weiland met hoogstam fruitbomen, dat wij pachten van de gemeente. In Wolder pachten we van een particulier een weiland aan de Tongerseweg. Ook dit hebben we ingericht met hoogstam fruitbomen. Beide weilanden zijn 0,8 hectare groot.

·        Wooncomplex Heer.

Inde Maastrichtse wijk Heer beheren wij in opdracht van een Vereniging van Eigenaren het groen rond haar wooncomplex.

Contactgegevens

Stichting Boerderij Daalhoeve
Alesiahof 40
6215 SX, Maastricht
043 - 3474786

Openingstijden

ma-do 10:00 - 17:00
vr
10:00 - 19:00
za 10:00 - 21:00
zo 10:00 - 19:00