Beheer voor derden

Begrazing

Boerderij Daalhoeve heeft een eigen schaapskudde, die kan worden ingezet voor natuurlijke begrazing. De kudde begraast momenteel de weilanden rond Kasteel Vaeshartelt in Maastricht, het zonnepark Belvédère en een weiland in Amby. Jaarlijks komen de schapen terug naar boerderij Daalhoeve om daar, gedurende onze Lammetjesdagen, in diverse stallen te bevallen van de lammetjes. 

Voor het beheer van de schaapskudde hebben wij een aparte beheerder externe projecten, die in zijn werk wordt ondersteund door vrijwilligers. Wij zetten de begrazing in ten behoeve van dagbesteding. 

Begrazing

Dierverzorging

Daalhoeve verzorgt in opdracht van de gemeente Maastricht de dieren in het stadspark van Maastricht. Het dierenpark is onderdeel van het terrein van de voormalige Tapijn-kazerne in Maastricht, die momenteel wordt herontwikkeld voor de universiteit van Maastricht. Ook het terrein wordt heringericht en dat betekent dat het dierenpark tijdelijk is gesloten. In het park komen straks herten, moeflons, fazanten en drie nestpalen voor ooievaars. Daarnaast is er de vogelvolière die gedurende de herinrichting van het terrein gewoon in gebruik blijft.

Daalhoeve beheert het dierenpark sinds het voorjaar van 2016. Als het weer open gaat, gaan medewerkers van Daalhoeve dagelijks de dieren verzorgen. Voor een deel gebeurt dat in het kader van dagbesteding. 

Groenbeheer

Boerderij Daalhoeve verzorgt inmiddels op meerdere plekken van Maastricht het beheer van groenstroken. Met dit groenbeheer kunnen wij zinvolle dagbesteding bieden aan tal van vrijwilligers en cliënten van maatschappelijke instellingen.

Anno 2020 beheren wij naast het eigen boerderijterrein onder meer de volgende groengebieden of -stroken.

• Natuurtuin Gouden Wereld

Dit is ons oudste groenproject buiten het eigen terrein. De Gouden Wereld is de natuurspeelplaats die wordt gebruikt door de basisscholen en buitenschoolse opvang in Daalhof. We doen er het maaiwerk en halen bladeren weg. Het terrein is niet openbaar toegankelijk.

• Bloemenperken plein Daalhof

Ook dit is een langlopend project van onze boerderij, en bovendien een van de eerste voorbeelden in Maastricht waarbij de gemeente het groenbeheer overdroeg aan anderen. Het idee daarvan was en is dat dit bijdraagt aan de noodzakelijke bezuinigingen bij de gemeente. Tegelijkertijd is het mogelijk om zo kwalitatief hoogwaardiger en mooier (maar onderhoudsintensiever) groen te bewaren. Op het plein in Daalhof bij het zorgcentrum zijn dat de vierkante bloemenperken. Wij beheren niet de grote groene border onder de flats. Dat doet de gemeente.

• Erica-terrein

Op dit terrein van 1 hectare van de Stichting Elisabeth Strouven staan zo'n honderd hoogstam fruitbomen (appels, kersen, peren, pruimen). De groene weide is een oase in de buurt. 

• Heuvel tegenover tankstation

Op dit gemeentelijke terrein van driekwart hectare aan de Keurmeestersdreef grazen onze minipaardjes, mini-ezels, ezel en pony. We hebben hier meidoorn-hagen en zes bomen geplant: drie kastanjes en drie walnoten. We beheren ook de bestaande hagen van veldesdoorn rond de heuvel. Als de paardjes in de wei lopen, is het terrein niet toegankelijk.

• Rozenperken

In het kader van het project Mijn Groen Maastricht beheren wij met ingang van 2017 in opdracht van de bewoners drie rozenperken aan de Lutetiahof en een strook blokhagen aan de Vestahof.

• Vaeshartelt

Rond Kasteel  Vaeshartelt beheren wij een terrein van 11 hectare. Het gaat hierbij om het reguliere onderhoud van al het grasland, de landelijke hagen en het fruit. We doen dit in opdracht van de Bosgroep, een onderneming die het maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. 

• Weiland Amby

Aan de Schovenlaan in Amby beheren wij samen met de Werkgroep Bloesemwei een weiland met hoogstam fruitbomen. 

Groenbeheer