Scholen

Dagbesteding en stages

Boerderij Daalhoeve werkt samen met de Jan Baptistschool in Maastricht. Deze school biedt speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Zij komen op regelmatige tijden meewerken op de boerderij. 

Ook kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijs bij Boerderij Daalhoeve hun maatschappelijke stage volgen. Vanwege het brede aanbod aan activiteiten op de boerderij kunnen zij zo kennis maken met meerdere aspecten van vrijwilligerswerk en de belangrijke rol van een maatschappelijke voorziening in een buurt. De leerlingen worden goed begeleid en krijgen duidelijke opdrachten. 

Dagbesteding en stages

Educatie algemeen

Op ons terrein kunnen kinderen kennis maken met de herkomst van ons voedsel. We geven op twee manieren inhoud aan onze algemene educatieve functie: via de Eetbare Loper (groenten en fruit) en via ons motto 'Van zaadje tot karbonaadje' (vlees van eigen varkens). De Eetbare Loper is een wandeling over ons boerderijterrein langs allerlei eetbare gewassen die in onze streken voorkomen. Zo laten wij kinderen kennismaken met waar het gezonde voedsel op hun bord vandaan komt en hoe het groeit. Uiteraard kan dat alleen in het groeiseizoen van de verschillende groente- en fruitsoorten. De wandeling begint bij ons Bijenhuis en loopt onder meer langs fruitgewassen (hoogstam en leifruit), groene asperges en lindenbomen. 

'Van zaadje tot karbonaadje' slaat op de teelt van onze eigen varkens, waarmee wij vrijwel de hele cyclus van het eten van varkensvlees op de boerderij kunnen laten zien. De biggetjes worden op de boerderij verwekt en geboren, brengen bij ons in een fijne omgeving hun eerste drie maanden door. Daarna groeien ze verder op in een boerderij elders, waar ze veel meer ruimte hebben om rond te wroeten en dartelen dan bij ons. Vervolgens worden ze geslacht en komen ze terug naar Daalhoeve, waar het vlees in de slagerij van Gijs en Els van 't Klooster (na de poort rechts op de binnencour) wordt verwerkt om te worden verkocht in onze boerderijwinkel. Doordat wij onze varkensrassen (momenteel Berkshire en Oxford Sandy and Black) vooral hebben geselecteerd op de smaak van het vlees én de biggen vóór de slacht een goed leven hebben gehad, is ons vlees van een hogere kwaliteit dan dat in de gemiddelde supermarkt. 

Educatie algemeen

Educatieve activiteiten

Wij ontwikkelen momenteel een eigen aanbod van specifieke educatieve activiteiten. Zodra dit gereed is, vindt u ons aanbod op deze plek op onze website.