25.5.23

Azara’s Agouti

Azara’s Agouti. Wij verwelkomen een geheel nieuw diersoort op de boerderij, de Azara Agouti! Daarbij is ook het eerste nieuwe verblijf klaar. Komen jullie ze welkom heten?

Hierbij wat achtergrondinformatie over onze nieuwe bewoner:

Azara’s agoeti

Is het dier met de mooiste naam op Daalhoeve.

 

Deze knaagdieren zijn klein van stuk, zo’n 50 cm lang en hebben opvallende oren, korte poten en een klein staartje. Zijn voorpootjes hebben vijf tenen, zijn achtervoetjes enkel drie. Met die poten rennen ze snel door de regenwouden van Zuid-Amerika. Bovendien kunnen ze hoog springen, tot bijna twee meter. In de lucht maken ze een halve draai om vervolgens in de tegenovergestelde richting weg te sprinten. 


Azara’s agoeti is vernoemd naar de Spaanse wetenschapper Felix de Azara die in de 18e eeuw onderzoek deed in Zuid-Amerika. Deze zoogdieren zijn familie van de capibara’s en de welbekende cavia’s. Na drie maanden zijn ze drachtig en krijgen ze zo’n drie tot vier jongen. Het zijn waakzame dieren, bij onraad beginnen ze te blaffen.


Op het menu van deze vegan staan: zaden, noten, vruchten en plantenkost. Ze hebben heel goede oren en horen het fruit uit de boom vallen. Bij een overschot aan voedsel begraaft de Azara’s agoeti een paar porties onder de grond voor later. Soms groeien daar ook weer nieuwe bomen en planten uit, het zijn goede tuinmannen!


Azara’s agoeti staat helaas ook op het menu van mensen in Zuid Amerika, daardoor wordt er sterk op ze gejaagd.

Contactgegevens

Stichting Boerderij Daalhoeve
Alesiahof 40
6215 SX, Maastricht
043 - 3474786

Openingstijden

ma-do 10:00 - 17:00
vr
10:00 - 19:00
za 10:00 - 21:00
zo 10:00 - 19:00