Dromedaris

Dromedaris

Anders dan de kameel is de dromedaris niet gedomesticeerd in Centraal-Azië, maar waarschijnlijk in Arabië of het Oude Somalië. Van daaruit is hij over een groter gebied verspreid, namelijk de rest van het Midden-Oosten, Noord-Oost Afrika en van daaruit verder naar het westen in Afrika, waaronder de Sahara. Terwijl de kameel twee bulten heeft, heeft de dromedaris er maar één. Beide dieren behoren overigens tot hetzelfde geslacht Camelus. 

De dromedaris en kameel hebben zich ontwikkeld tot een rij- en lastdier voor nomaden en andere reizigers in met name woestijngebieden. Beide soorten zijn daar namelijk uitstekend geschikt voor. Ze kunnen een zware vracht dragen (tot een kleine 300 kilo), kunnen weken lang overleven zonder drinken, hebben grote voeten om niet weg te zakken in het zand en gaan pas zweten als het warmer is dan veertig graden. In hun bult(en) zit geen water, maar vet. Opmerkelijke feiten zijn verder dat ze geen diepte kunnen zien, hun voedsel herkauwen en zeer sterk ruikende urine hebben. Dat komt omdat hun nieren alle vocht uit het voedsel halen. Handig voor in de woestijn, maar het levert wel heel geconcentreerd afval op.

Locatie: Erica-terrein