Mini runderen

Mini runderen

Op een boerderij horen ook koeien thuis, maar vanwege de relatief kleine omvang van ons terrein hebben wij gekozen voor mini runderen. Ze zijn speciaal gefokt om te worden gehouden als huisdieren en op kinderboerderijen. We hebben er momenteel zes, vier 'gewone', één Galloway en één Schotse Hooglander. 

Het Galloway-rund komt uit Schotland. Het is een hoornloos ras met een dikke vacht. Galloway-runderen hebben niet veel nodig en worden veel ingezet in begrazing, ook omdat ze prima buiten kunnen overwinteren. Ze zijn heel rustig en ontwijkend. Het vlees bevat bijzondere omega 3-vetzuren. Het is gemarmerd, goed verteerbaar en heeft een verfijnde smaak. Dat komt door het eten van vers gras met een diversiteit aan kruiden en andere plantjes en boomschors. Het is een traaggroeiend ras, alleen geschikt voor extensieve houderij. Mini Galloways hebben exact dezelfde eigenschappen als hun grote evenknieën. De schofthoogte van een koe is maximaal 105 cm, van een stier 110 cm.

Onze mini Schotse hooglander heeft alle kenmerken van de bekende Schotse hooglander, maar dan in een kleine uitvoering. Het is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Het ras is zeer geschikt om het hele jaar door als grazer te worden ingezet in natuurgebieden. Schotse hooglanders hebben weinig zorg nodig, zijn zelden agressief en kunnen met hun lange haar heel goed tegen de kou. In de natuur voeden ze zich met planten die veel andere runderrassen links laten liggen.

Locatie: boerderij