Geiten

Afrikaanse boergeit

Dit ras komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Het is een kruising van verschillende rassen, die heeft gezorgd voor een zeer goede vleesgeit. Boergeiten zijn stevige, vruchtbare geiten die ook goed voor begrazing kunnen worden ingezet. Ze hebben een vrolijk doch rustig karakter en kunnen in grote kuddes worden gehouden.

De bokken kunnen in optimale conditie tot wel 140 kg wegen, de geiten tot 90 kg. Tweelinggeboortes zijn bij dit ras zeker geen uitzondering, en de lammeren groeien ontzettend snel. Boergeiten zijn gewend aan warme oorden en kunnen door hun witte vacht goed tegen de zon. De donkere kop en oren beschermen daarbij de gevoelige delen tegen te felle zonnestralen.

Angorageit

Dit geitenras komt oorspronkelijk uit Turkije en wordt gehouden om de speciale witte wol: mohair, een zeer zachte en sterke wol. De geiten worden twee keer per jaar geschoren, want hun vacht groeit maar liefst twee cm per maand.

Angorageiten worden vanwege hun wollige uiterlijk vaak verward met schapen. Het zijn zeer rustige geiten, heel aanhankelijk. Volwassen geiten wegen tussen de 25 en 40 kg en bokken tussen de 35 en 50 kg. Het zijn daarmee middelgrote  geiten. De bokken stinken bijna niet, uitgezonderd in de bronstperiode. 

Nubische geit

Nubische geiten heten officieel Anglo-Nubische geiten, maar ze zijn beter bekend onder hun kortere naam. Het ras is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan in Engeland, door de kruising van voornamelijk Afrikaanse hangoorgeiten uit onder meer Egypte met Engelse landgeiten. In 1982 zijn de eerste Nubische geiten naar Nederland gehaald.

De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld. De geiten kunnen tot honderd kilo wegen, de bokken tot zelfs 150 kilo. Ze hebben een zacht en aanhankelijk karakter en kenmerken zich door hun statige houding en markante uiterlijk. In het oog springen natuurlijk vooral de hangoren, die dertig centimeter lang kunnen worden en tot voorbij de mond reiken.

De melkproductie van Nubische geiten blijft iets achter die van andere geitenrassen, maar de melk heeft gemiddeld wel een hoger vet- en eiwitgehalte. We onderzoeken daarom de mogelijkheden om van de melk zelf geitenkwak en geitenkaas te maken. De melk is daar namelijk zeer geschikt voor. We houden u op de hoogte.