Fennek vossen

Fennek vossen

‘Fennek’ is de officiële naam van de woestijnvos, die in het wild voorkomt in de woestijnen van de Noord-Afrikaanse Sahara en van West-Azië. Fenneks zijn goed tam te maken en vriendelijk tegen mensen.

De fennek is de kleinste vos, maar heeft tegelijkertijd van alle vossen de langste oren. Ze kunnen tot 15 cm lang worden. De woestijnvos kan met zijn grote oren een ander dier tot op een afstand van 1,5 km ver horen bewegen. Daarnaast helpen de oren met hun grote oppervlakte om warmte af te staan. De fennek leeft in groepjes van soms wel tien dieren. Fenneks zijn hondachtigen en hijgen dus ook als ze het warm hebben.

Fenneks jagen in het wild vooral 's nachts. Ze slapen overdag in zelfgemaakte holen. Door te graven, vinden ze ook veel voedsel in de grond. Fenneks graven zo snel dat het net lijkt alsof ze worden opgeslokt door het zand. Ze beschermen net als andere dieren hun nest (leger). Als de ene helft van de groep jaagt, past de andere op het leger. Ze halen het meeste vocht uit hun voedsel, insecten en kleine knaagdieren, soms ook bessen. Met één beet kan de fennek zijn prooi doden en naar het leger brengen voor een rustige maaltijd. Fenneks kunnen ongeveer viermaal hun lichaamslengte springen.

De fennek is geen bedreigde diersoort en kan prima als huisdier worden gehouden. Hij zal zijn dag-nachtritme enigszins aanpassen aan dat van zijn baasje. Fenneks gedijen op een eiwitrijk dieet kattenbrokken, liefst aangevuld met insecten zoals meelwormen. Ze zijn actief en hebben beweging nodig. En omdat het zeer goede gravers zijn, moet het hek zoals in ons verblijf onder de grond doorlopen.

Locatie: boerderij.