Ezels

Onze ezel Paco

Een ezel zou dom zijn, maar hij stoot zich nooit twee maal aan dezelfde steen. Dus hoezo dom? Onze Paco is in ieder geval niet dom, maar juist intelligent en heel vriendelijk voor kinderen. 

Ezels zijn gedomesticeerde dieren die goed bruikbaar zijn als lastdier, trekdier en rijdier. Over hun karakter doen allerlei verhalen de ronde. Zo zouden ze bijzonder koppig zijn. Deze reputatie danken ze aan hun gedrag in gevaarlijke situaties. In tegenstelling tot een paard dat vlucht, zal een ezel bij gevaar compleet verstarren. Dat is terug te voeren op zijn herkomst uit bergachtige gebieden. Een ezel is bij gevaar inderdaad met geen stok vooruit te krijgen, een nuttige eigenschap als je door te vluchten al snel van een berg afdondert. Als je echter het vertrouwen van een ezel wint, zal hij snel zijn vriendelijke en volgzame aard laten zien.

Dat laatste geldt ook voor Paco. Kinderen kunnen op woensdag- en zaterdagmiddag samen met onze vrijwilliger bezig zijn met Paco, zoals zijn vacht borstelen en met hem wandelen. Hij wordt nu ook getraind, zodat kinderen vanaf voorjaar 2014 op zijn rug leuke ritjes over de boerderij kunnen maken. 

Onze mini-ezels

Onze twee mini-ezeltjes heten Saartje en Teuntje. Mini-ezels zijn een gewoon ezelras. Ze zijn niet door menselijk ingrijpen klein gefokt, maar komen oorspronkelijk uit Sardinië en Sicilië. Door hun formaat waren ze bijzonder geschikt om over smalle bergpaadjes goederen te vervoeren en op het land te werken. Toen dat niet meer nodig was, stierf het ras bijna uit. Gelukkig heeft een Amerikaan het ras gered en nu zijn ze in Europa weer populair als huisdier en op kinderboerderijen. Mini-ezels hebben een zacht karakter en zijn door hun formaat heel geschikt voor kinderen. U moest ze maar eens komen bewonderen.