Educatie

Op ons terrein kunnen kinderen kennis maken met de herkomst van ons voedsel. We geven op twee manieren inhoud aan onze educatieve functie: via de Eetbare Loper (groenten en fruit) en via ons motto 'Van zaadje tot karbonaadje' (vlees van eigen varkens).

 

Eetbare Loper

Over ons boerderijterrein hebben wij de Eetbare Loper aangelegd. Een wandeling langs allerlei eetbare gewassen die in onze streken voorkomen. Zo laten wij kinderen kennismaken met waar het gezonde voedsel op hun bord vandaan komt en hoe het groeit. Uiteraard kan dat alleen in het groeiseizoen van de verschillende groente- en fruitsoorten.

De wandeling begint bij het Bijenhuis, links van het voorterrein. De honing van onze bijen verkopen wij in onze boerderijwinkel. Na het Bijenhuis loopt u verder langs de wei met links hoogstam peren- en pruimenbomen en rechts hoogstam appels. Daarna komt u achtereenvolgens bij de wijnstokken. de groene asperges en de kruidenveldjes, die omringd zijn met lavendel. Daarna volgt het leifruit, met aan de voorzijde appels en peren en aan de achterzijde kruisbes, rode bes en framboos. Ook die zijn allemaal omringd met lavendel. Als u dan doorloopt, passeert u het balanceerpad en komt u in de wilgentunnel. Hier ziet u links drie grote lindenbomen. Deze zijn belangrijk voor onze bijen omdat ze veel nectar produceren. Precies de reden waarom u uw auto liever niet onder een lindenboom zet, want dat wordt een plakkerige toestand. Rechts in de wilgentunnel ziet u de hoogstam walnoot- en appelbomen. Daarmee bent u aan het eind van de wandeling beland. 

 

Van zaadje tot karbonaadje

Onze beheerder Ralph Frissen bedacht een aantal jaar geleden tijdens een presentatie voor de prijsvraag Stadsgoud spontaan ons motto 'Van zaadje tot carbonaadje'. We hanteren het nog steeds, omdat het precies één van de uitgangspunten van onze boerderij aangeeft.

Wij willen op Daalhoeve aan kinderen laten zien waar het eten op hun bord vandaan komt. Dat doen we met de Eetbare Loper, maar ook met een deel van de dieren die wij hebben. Zoals met onze varkens. De biggetjes worden op de boerderij verwekt en geboren, brengen bij ons in een fijne omgeving hun eerste drie maanden door. Daarna groeien ze verder op in een boerderij elders, waar ze veel meer ruimte hebben om rond te wroeten en dartelen dan bij ons. Vervolgens worden ze geslacht en komen ze terug naar Daalhoeve, waar het vlees in de slagerij van Gijs en Els van 't Klooster (na de poort rechts op de binnencour) wordt verwerkt om te worden verkocht in onze boerderijwinkel. Inderdaad van zaadje tot carbonaadje... of tot al die andere lekkere stukjes vlees die wij verkopen.

Doordat wij onze varkensrassen vooral hebben geselecteerd op de smaak van het vlees én de biggen vóór de slacht een goed leven hebben gehad, is ons vlees van een hogere kwaliteit dan dat in de gemiddelde supermarkt. 

Openingstijden
ma
gesloten
di
10:00 - 17:00
wo
10:00 - 17:00
do
10:00 - 17:00
vr
10:00 - 17:00
za
12:00 - 17:00
zo
12:00 - 19:00
Horeca

In de Koojstal krijgt u informatie over de boerderij en onze dieren en activiteiten. Ook kunt u gebruik maken van onze kleine kaart. Het afnemen van een consumptie is niet verplicht. U kunt in de Koojstal ook gewoon even uitrusten of opwarmen.

Bezoekersruimte met horeca
Eerlijke producten

In onze boerderijwinkel kunt u terecht voor een bijzonder aanbod aan verse, huisgemaakte en streekgebonden producten en groenten, vlees en eieren van eigen erf.

Boerderijwinkel