Demonstratie kaas maken

zondag 9 maart 2014, 12:00 tot 17:00

Wijngilde 'De Wijngaert' maakt elke maand kaas op Daalhoeve, in drie soorten: Goudse, Camembert en het neefje van de Rommedou, het Maastrichtse kaasje.

Op 9 maart geeft het gilde hiervan een demonstratie. Ze laat dan het hele proces zien. Om kaas te maken wordt de melk bij de boer gehaald, rechtstreeks van de koe met een temperatuur van 33 à 34 graden. Dan is het zaak de melk zo snel mogelijk naar de kaasmakers te brengen. Om te kunnen stremmen is namelijk een temperatuur nodig van 29 graden. Stremmen is het indikken van de vaste delen van de melk. Tijdens de demonstratie laten wij u dit stap voor stap zien. Uit 10 liter melk maak je een kaas van ongeveer 1 kg. Dat duurt ongeveer 2½ uur. Wist u trouwens dat melk is samengesteld uit 87,3% water, 4% vet, 3,3% eiwit (kaasstof), 4,5% melksuiker en 0,9% minerale zouten.

Zo heeft u nu al wat geleerd. De rest volgt op 9 maart. Tot dan

Daalhoeve wint Groene Duim van IVN 19 december 2017

Boerderij Daalhoeve heeft op maandag 19 december de eerste Groene Duim gewonnen van IVN Limburg. Hieraan is een geldbedrag verbonden van honderd euro.

Lees meer
Tijdelijk afscheid van onze kippen 16 december 2017

Na de nieuwe uitbraak van de vogelgriep hebben wij besloten tijdelijk afscheid te nemen van onze kippen. Kippen houden vinden wij met de huidige maatregelen niet verantwoord.

Lees meer
Kerstsfeerdagen 2017 12 december 2017

Op zaterdag 16 en zondag 17 december organiseren we onze jaarlijkse Kerstsfeerdagen. We brengen de boerderij dan in een gezellige kerstsfeer.

Lees meer