Appelpersdag

zondag 11 oktober 2015, 12:00 tot 17:00

Gilde De Wijngaert gebruikt voor de sap en de wijn altijd appels die heel rijp zijn en veel smaak hebben. Meestal van vijf soorten zoals Jonagold, Karmijn, Braeburn (voor de suikers) en Goudreinetten (voor de smaak en het karakter). Voordat de appels worden gefreesd, komen ze eerst in bakken met water waarin een lepeltje sulfiet wordt toegevoegd. Sulfiet is een soort zwavel, dat wordt gebruikt om te ontsmetten en om oxidatie te voorkomen. Nadat de appels zijn gefreesd, worden ze geperst. Dit gebeurt met de hand met een hydraulisch pompje. Belangrijk is nu om het zuurgehalte te meten. Dit gebeurt met blauwloog en een speciale meter. Daarna wordt het suikergehalte gemeten ter bepaling van het alcoholgehalte. Het sap wordt via een zeef in een plastic fles of fust opgevangen. Om te klaren, laat het Gilde het sap een dag staan. Daarna gaat het in een schone fust die voor driekwart wordt gevuld. Nu is het tijd om een starter toe te voegen (dit is een fles appelsap waaraan wijngist is toegevoegd). Door de suikers vermeerderen de gistcellen zich heel snel. De gistcellen zetten de suikers om in alcohol. Door dit proces ontstaat koolzuur dat wordt afgevoerd via een waterslot waarmee de fust is afgesloten. Meestal duurt dit proces drie à vier weken. Daarna wordt het sap dat inmiddels wijn is geworden overgeheveld in een schone fust die geheel wordt gevuld. Zo wordt in vogelvlucht van appels wijn gemaakt. 

Daalhoeve wint Groene Duim van IVN 19 december 2017

Boerderij Daalhoeve heeft op maandag 19 december de eerste Groene Duim gewonnen van IVN Limburg. Hieraan is een geldbedrag verbonden van honderd euro.

Lees meer
Tijdelijk afscheid van onze kippen 16 december 2017

Na de nieuwe uitbraak van de vogelgriep hebben wij besloten tijdelijk afscheid te nemen van onze kippen. Kippen houden vinden wij met de huidige maatregelen niet verantwoord.

Lees meer
Kerstsfeerdagen 2017 12 december 2017

Op zaterdag 16 en zondag 17 december organiseren we onze jaarlijkse Kerstsfeerdagen. We brengen de boerderij dan in een gezellige kerstsfeer.

Lees meer