Appelpersdag

zondag 12 oktober 2014, 12:00 tot 17:00

Gilde De Wijngaert gebruikt voor de sap en de wijn altijd appels die heel rijp zijn en veel smaak hebben. Meestal van vijf soorten zoals Jonagold, Karmijn, Braeburn (voor de suikers) en Goudreinetten (voor de smaak en het karakter). Voordat de appels worden gefreesd, komen ze eerst in bakken met water waarin een lepeltje sulfiet wordt toegevoegd. Sulfiet is een soort zwavel, dat wordt gebruikt om te ontsmetten en om oxidatie te voorkomen. Nadat de appels zijn gefreesd, worden ze geperst. Dit gebeurt met de hand met een hydraulisch pompje. Belangrijk is nu om het zuurgehalte te meten. Dit gebeurt met blauwloog en een speciale meter. Daarna wordt het suikergehalte gemeten ter bepaling van het alcoholgehalte. Het sap wordt via een zeef in een plastic fles of fust opgevangen. Om te klaren, laat het Gilde het sap een dag staan. Daarna gaat het in een schone fust die voor driekwart wordt gevuld. Nu is het tijd om een starter toe te voegen (dit is een fles appelsap waaraan wijngist is toegevoegd). Door de suikers vermeerderen de gistcellen zich heel snel. De gistcellen zetten de suikers om in alcohol. Door dit proces ontstaat koolzuur dat wordt afgevoerd via een waterslot waarmee de fust is afgesloten. Meestal duurt dit proces drie à vier weken. Daarna wordt het sap dat inmiddels wijn is geworden overgeheveld in een schone fust die geheel wordt gevuld. Zo wordt in vogelvlucht van appels wijn gemaakt. 

Halloween 28 oktober 15 oktober 2017

Op zaterdag 28 oktober organiseren wij samen met Stichting Jeugdwerk Pottenberg onze jaarlijkse Halloween-middag. Deze vindt plaats tussen 12 en 17 uur. De kosten bedragen € 1,50 per kind.

Lees meer
Teambuilding op Daalhoeve 29 september 2017

Op 29 september hield het bedrijf Fortimedix Surgical uit Nuth een dagje teambuilding op onze boerderij. Met mooi weer staken de medewerkers hun handen flink uit de mouwen. Hartelijk bedankt daarvoor!

Lees meer
Leuk programma voor peuters en kleuters 29 september 2017

Woensdag 4 oktober organiseert Peuteropvang Spet & Spat in onze middenstal de eerste van drie activiteiten voor peuters en kleuters. De volgende vinden plaats op 11 en 13 oktober. Deelnemen is gratis.

Lees meer