Varkens

Berkshire

Het Berkshire varken dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke herkomst: het vroegere Berkshire, nu Oxfordshire. Het is het oudste Engelse varkensras en wordt gehouden om zijn zoete, malse en smaakvolle vlees. Het vlees is gemarmerd en daardoor krimpt het nauwelijks tijdens het bakken. Het varken is zwart met witte pootjes en bles. Berkshires hebben vrij korte poten en een vierkantig figuur. De beren worden tot ongeveer 400 kg zwaar, de zeugen halen makkelijk de 300 kg. Berkshires zijn een rustig een vreedzaam ras en daarmee zeer geschikt voor een kinderboerderij. 

Nederlands landvarken

Het Nederlands landvarken is, anders dan de naam doet vermoeden, geen inheems ras. Het is wel een Nederlands kruisingsproduct van twee landrassen, namelijk het Deens landvarken (5/8e) en het Duits landvarken (3/8e). Kenmerkend zijn de grote en hangende loboren, de lange en sterke benen, de iets omhoog staande neus, de afgeplatte billen en de krulstaart. Het Nederlands landvarken heeft een vriendelijk karakter. De zeug is zeer vruchtbaar en heeft goede moedereigenschappen. Het vlees is op zich niet onderscheidend, maar wel wat vetter dan het vlees van de varkens uit de commerciële varkenshouderij. En in het algemeen geldt: hoe meer vet, hoe meer smaak. Het Nederlands landvarken wordt tegenwoordig nauwelijks meer gefokt in ons land. Vroeger was het ras veel normaler, maar het varken is voor de commerciële varkenshouderij niet rendabel genoeg. In 2014 heeft de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) een actieplan opgezet om het Nederlandse landvarken voor de toekomst te behouden. Wij sluiten daar graag bij aan. 

Oxford Sandy and Black

Het Oxford Sandy and Black varken, ook wel Plum Pudding of Oxford Bos Pig genoemd, is een van de oudste Britse varkensrassen. Ze zijn vernoemd naar hun kleur. Ze zijn prachtig oranje en hebben zwarte vlekjes. Ze bestaan al ruim 200 tot 300 jaar. Het ras heeft vele goede eigenschappen, in het bijzonder de moedereigenschappen. Ze zijn geschikt voor buiten en zijn erg goede verzamelaars. De vacht van het Sandy and Black varken is gekleurd en kan goed tegen het branden van de zon. 

Oxford Sandy and Blacks hebben een lief karakter en vragen veel om aandacht. Wanneer het voedertijd is, hoor je ze al roepen vanaf de binnenplaats dat ze honger hebben! Daalhoeve is een van de weinige boerderijen die dit ras onderhoudt in Nederland. 

Saddleback

De Saddleback is een zeldzaam Engels ras. Het varken is zwart met een witte band die over de voorpoten, de schouders en het voorste deel van de rug loopt. De Saddleback lijkt op de Amerikaanse Hampshire varken, maar heeft hangende oren. Traditioneel werd de Saddleback ingezet als fourageervarken in de bossen. In het New Forest-gebied gebeurt dat nog steeds. Omdat het ras in de loop der jaren nauwelijks gekruist is (in tegenstelling tot de meeste andere rassen) lijkt de Saddleback nog sterk op het oorspronkelijke Engelse landvarken, dat werd gehouden voor het spek.
De Saddlebacks zijn sober, gehard en makkelijk in de omgang, als ze maar een flinke buitenruimte hebben.