Stokstaartje

Stokstaartje

Het stokstaartje is een klein roofdier dat behoort tot de familie van de mangoesten. Stokstaartjes komen in het wild alleen voor in de Kalahari-woestijn in zuidelijk Afrika (Botswana, Angola, Namibië, Zuid-Afrika). Ze eten voornamelijk insekten, spinnen, schorpioenen en slakken. In de droge open vlakten van Afrika leven ze in groepen van maximaal dertig. Stokstaartjes leven in holen, die ze uitbouwen tot complete gangenstelsels. Ze kunnen in tien seconden hun eigen lichaamsgewicht aan grond uitgraven. 

Stokstaartjes zijn 25 tot 35 cm groot, met een staart van 18-25 cm. Ze wegen tussen de 500 gram en 1 kilogram en worden ongeveer 10 tot 15 jaar oud. Uiterlijke verschillen tussen vrouwtjes en mannetjes zijn er niet. In de groep waarin ze leven, heerst een duidelijke hiërarchie, waarin elk individu een eigen taak heeft. In de groep is altijd minstens één wachter actief. Deze schildwacht houdt de omgeving in de gaten en waarschuwt de rest van de groep voor gevaar.