Stekelvarken

Witstaartstekelvarken

Witstaartstekelvarkens leven in zuid-west Azië; van de Zwarte Zee tot in India. Ze leven in groepen bij elkaar en slapen vaak dicht tegen elkaar aan. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit knollen, wortels, boombast, distels, planten, bladeren en vruchten. Maar ook dierlijk voedsel vinden ze op zijn tijd lekker, zoals insekten, kikkers en reptielen. 

Stekelvarkens zijn in het algemeen kleine dieren, maar met hun stekels zien ze er een stuk groter uit. De stekels zijn bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij gevaar rammelen stekelvarkens met hun staart, wat een hard ratelend en rammelend geluid veroorzaakt. Ook zetten ze de stekels op en lopen ze achteruit op hun belager in. De stekels zijn hol, maar sterk en kunnen een hevige pijn veroorzaken. 

Onze witstaartstekelvarkens zijn vrolijk en huppelen graag in de rondte. Het zijn eigenlijk nachtdieren die overdag niet zo actief zijn. In gevangenschap kunnen witstaartstekelvarkens makkelijk vijftien jaar oud worden.