Koeien

Mini Galloway

Het Galloway-rund komt uit Schotland. Het is een hoornloos ras met een dikke vacht. Galloway-runderen hebben niet veel nodig en worden veel ingezet in begrazing, ook omdat ze prima buiten kunnen overwinteren. Ze zijn heel rustig en ontwijkend. Het vlees bevat bijzondere omega 3-vetzuren. Het is gemarmerd, goed verteerbaar en heeft een verfijnde smaak. Dat komt door het eten van vers gras met een diversiteit aan kruiden en andere plantjes en boomschors. Het is een traaggroeiend ras, alleen geschikt voor extensieve houderij.

Mini Galloways hebben exact dezelfde eigenschappen als hun grote evenknieën. De schofthoogte van een koe is maximaal 105 cm, van een stier 110 cm. 

Mini Schotse hooglander

Onze mini Schotse hooglander heeft alle kenmerken van de bekende Schotse hooglander, maar dan in een kleine uitvoering. Het is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Het ras is zeer geschikt om het hele jaar door als grazer te worden ingezet in natuurgebieden. Schotse hooglanders hebben weinig zorg nodig, zijn zelden agressief en kunnen met hun lange haar heel goed tegen de kou. In de natuur voeden ze zich met planten die veel andere runderrassen links laten liggen. 

Zeboe

Al meer dan vijfduizend jaar wordt de Zeboe in de Indiase hindoe-mythologie als goddelijke moeder vereerd. Gezonde, zieke, oude of overtollige dieren mogen om die reden niet worden geslacht. De ruim 200 miljoen zeboes genieten in India optimale bescherming. En in ruil daarvoor leveren ze hun vereerders melk en boter. In Nederland hebben de zeboes geen heilige status. Het is economisch ook niet rendabel ze te houden voor hun vlees. Er blijft na de slacht nog geen honderd kilo schoon aan de haak over. Daarom worden zeboes in Nederland alleen gehouden als hobbydieren. Ze zijn vrij mak te maken, sober in het onderhoud en nemen door het kleine formaat niet veel ruimte in beslag.

De zeboe heeft een sierlijk uiterlijk met ranke ledematen. De kleine hoorns staan rechtop en er is de karakteristieke bult achter de nek. De bult is bij stieren royaler aanwezig dan bij de vrouwelijke variant. Het is net als bij een kameel een soort reservevat van energie. Na de paringstijd wordt de bult kleiner. 

Europees rundvee kan beter tegen de kou dan tegen de warmte. Bij de exotische zeboe is het precies andersom. Het enorme huidoppervlak met zijn huidkwabben, huidplooien en schoftbult is er net als de grote hangoren op gericht om zoveel mogelijk warmte te kunnen ventileren. De zeboe heeft ook meer zweetklieren dan westerse koeienrassen.